Jan 25, 2017

Mansesteri - Maskin alta levyarvostelu

I will be making two of these posts, one in Finnish and the other in English. This is an Finnish album review of Mansester's new album "Maskin alta". Check the English version if it's better for you. Enjoy!

Postaus on tehty yhteistyössä Mansesterin kanssa.

Mansesteri on tamperelainen hip hop -yhtye. Sen jäseniin kuuluvat Mc Mane, Vainis (Vainoharha) ja heidän DJ, DJ Kalu. Levyjä heillä on jo ennestään kuusi kappaletta, joista kaksi on Internetistä ladattavia Gigstape -levyjä. Heiltä tulee nyt alkuvuodesta 31.1.2017 levykauppa Äxään, Spotifyyn ja heidän omalle verkkosivulle myyntiin ilmestyvä uusi pitkäsoitto, joka kantaa nimeä Maskin alta. He pyysivät minua tekemään uudesta pitkäsoitostaan levyarvostelun ja kertomaan oman mielipiteeni levystä ja sen kappaleista.


Kun sain kappaleet ensi kertaa kuunteluun, istuin rauhassa, laitoin kuulokkeet korvilleni ja silmät kiinni tiukasti keskittyen kuuntelin koko levyn läpi. Ensimmäisen kuuntelukerran tuloksena oli paperillinen muistiinpanoja ja hyviä fiiliksiä. Levyn kappale listalta löytyy niin sopivia biletys-biisejä kuin myös syvällisempää, tarinaa kertovaa materiaalia. Jo alusta asti pidin eniten kappaleista Katso mua ja Pintaa syvempään ft. Assi Ilona. Luukutuksessa on myös ollut paljon jo yli kaksi miljoonaa kuuntelukertaa Spotifyssa saanut, maailmallakin tunnettu Saravon Pekka ft. TFC & S011.

Aloitan arvostelun heti levyn kansikuvasta. Se on oikein omaperäinen, erilainen ja ajatuksia herättävä. Ikään kuin maskin kanssa saattaa näyttää siltä, että kaikki olisi hyvin ja normaalisti, mutta maskin alta löytyykin se todellisuus, joka voi olla jopa hullu. Vainiksen eli Jesse Lehtisen räppäämät lauseet levyn aloittavassa kappaleessa Katso mua "Peitän kasvoni, etten enää näkis mitään, ja ensimmäistä kertaa olen todellinen minä." kiteyttää mielestäni juuri niitä ajatuksia yhteen, joissa eletään ilma maskia ja ollaan todellisesti, aidosti omia itsejämme ilman, että olisi jotain menetettävää. Sen kertosäe tukee myös juurikin sitä, mitä maskin alta löytyy hienon kaunopuheiseen tyyliin "Katso mua nytten, läpi salaman välähdysten. Maskin alta löytyy sama hauras ihminen. Kun valot enää ei loista, ei kahleit jaloissa. Sen näkee kasvoista, ettei oo enää menetettävää." Jo viime vuoden keikoilla se oli koko keikan aloittava kappale. Se on hieman synkkä ja syvällinen, mutta tausta on mukaansa tempaavan rock-henkinen, jonka mukana on helppo vaikkapa laulaa ja tanssia.


Levy sisältää yhteensä 17 kappaletta ja kolme bonus biisiä.

1. Katso mua
2. Downshiftataan ft. Juju
3. CVII
4. Legenda
5. Kuumottaa
6. Pahat Pojat ft. Läski Salonen ja Sarkastinen
7. ARB
8. HippihoppiRokkari
9. Kermaa
10. Pintaa syvempään ft. Assi Ilona
11. Déjà-Vu 
12. Personal Trainer ft. Melu
13. Prinsessoja ja putkimiehiä
14. Manifesti
15. Aitoo paskaa ft. Sarkastinen, Methodi ja Aladdin 
16. Ennen valopilkkuu ft. Mitja Lepistö 
17. Oliko Wörttii? 

    BONUKSET: 
-  Taka-Töölö Remix ft. Henriquez, Pasanen, Zankie & Sarkastinen
- Ykköset ft. Costello Hautamäki ja Jussi Aaltonen
- Saravon Pekka ft. TFC & S011 


Kappale Downshiftataan ft. Juju on rento biisi, jonka mukana on hyvä laulaa kertosäettä. Markus Savolaisen eli MC Manen sanat "Yksinkertaisuus on kaunista. Välillä paree himmaa kaasujalkaa, jotta pysyy vauhdissa." mielestäni kertovat siitä, että välillä on hyvä yksinkertaistaa asioita, rentoutua ja miettiä mikä on tärkeintä. Muuten ei pysy vauhdissa eikä meno ole välttämättä yhtä kivaa. Déjà-Vu taas on biletykseen sopiva kappale. Sen tausta on todella hyvä ja vauhdikas. 

Pintaa syvempään ft. Assi Ilona on tasa-arvoa sekä kiusaamista ja syrjimistä vastustava kappale. Mc Manen FUM:ille (Finnish Urban Media) antamassa haastattelussa hän sanoi, että "Meillä kaikilla on henkilökohtaisiakin kokemuksia kiusattuna olemisesta", mikä on totta. Uskon, että kappaleen aiheeseen ja sanomaan on melkein kaikkien helppoakin helpompi samaistua. Kappale koskettaa monia ja nostaa meidät tärkeiden asioiden äärelle. Kiusaaminen, syrjintä, ihmisten tuomitseminen, tasa-arvo ja sen hakeminen kaikille ja masennus ovat nykypäivänä esillä paljonkin.

"Kultaakin kalliimpaa on ihmisillä sisäl. Jokainen ihminen on kaunis, kiinni siitä pidän. Ihmiset tuomitsee ja näkee pelkät arvet. Muttei kysy, et onks ne mitä varten. Ne näkee pedon, muttei sydäntä sen rinnassa. Ei näe enkelii, vaan pelkkää kiiltoo pinnassa. Ne näkee leimat meidän käsissä vaan pahana, ei kunnioita tarinoita niiden takana. Älä anna ihmisten musertaa, vaik ne tuomitsee. Mä uskon suhun, mä uskon parempaan huomiseen." Mc Manen ensimmäisessä kappaleessa sanomat asiat antavat aihetta miettiä omaa suhtautumista muihin enemmän. Toisten ihmisten tuomitseminen on väärin. Kun kappaleessa on paljon erilaisia asioita, eri kerroksia ja tunteita, musiikissa on tarttumapintaa. Tästä kappaleesta näitä tarttumapintoja löytyy runsaasti.  

Levy sisällölliseltä kokonaisuudeltaan on rohkeaa kerrontaa siitä, mitä maskin alta ja pintaa syvemmältä voikaan löytyä rock-henkisyyden merkeissä. Vastapainoksi levyn syvälliseen olemukseen, levyltä löytyy myös rentoa ja bile-meiningillä mukaansatempaavia, tanssittavia kappaleita. Maskin alta on yhtenäinen mestariteos monen vuoden ja kokemusten jälkeen.

Tykkäsin levystä ja sen kappaleista paljon. Suosittelen kaikkia kuuntelemaan ja ostamaan sen. Levyn hinta on noin 10,00€ luokkaa ja se sisältää koko rahan edestä nautinnollista musiikkia.

Levyn voi tilata suoraan alla olevasta linkistä Mansesterin omalla verkkosivulla,
http://mansesteri.com/levytilaus-maskin-alta/

Ps. No olihan se nyt wörttii!

- Love, RN

No comments:

Post a Comment

Please comment here what you liked about my post. What thoughts you have?